Skip links
Ledger Nano X

Waarom crypto in eigen beheer?

Not your keys, not your coins

Vorige week vrijdag werden we in Nederland geconfronteerd met registratieproblemen bij Binance, ’s werelds grootste crypto-beurs. Dit onderstreept maar weer eens het belang van het in eigen beheer hebben van cryptocurrency’s. Het sluiten van een beurs vanwege regelgevingskwesties (Binance) of een faillissement (FTX) zou geen invloed moeten hebben op het bezit van een individu. De technologie stelt ons in staat om de controle te hebben over ons eigen bezit, zij het met verantwoordelijkheid. Een beurs is in feite slechts een handelsplatform waar vraag en aanbod samenkomen. Het is een platform dat we nodig hebben om onze investeringen te verzilveren of opnieuw te investeren, indien gewenst.

De uitspraak “not your keys, not your coins” is een bekende slogan binnen de cryptocurrency-gemeenschap. Het verwijst naar het belang van het hebben van de volledige controle over je eigen cryptomunten.

In essentie betekent het dat als je geen controle hebt over de privésleutels van je cryptomunten, je ook geen werkelijke controle hebt over die munten. Het verwijst naar het idee dat wanneer je jouw munten opslaat op een cryptocurrency-beurs, wallet of platform waar je geen toegang hebt tot je privésleutels, je afhankelijk bent van die derde partij om toegang te krijgen tot je munten.

Power to the People

Cryptocurrency’s geven mensen de macht over hun eigen vermogen en staan in mijn ogen voor Power to the People. Ze vertegenwoordigen de toekomst van waardeoverdracht op het internet, decentraal en zonder tussenkomst van derden. Kortom, ze staan voor een ruilmiddel op internet, zoals geld als ruilmiddel oorspronkelijk in de fysieke wereld gebruikt kon worden en naar mijn mening gaan we in die richting.

Eigen verantwoordelijkheid of gemak

Op dit moment geven veel mensen nog steeds de voorkeur aan het gemak van een centrale beurs om hun bezit te beheren. Dit komt voort uit onze gewoonte dat banken dit voor ons doen. Echter, in een wereld waarin banken failliet gaan en beurzen gaan sluiten, is het nu tijd dat we de verantwoordelijkheid voor ons geld van de toekomst, in de vorm van cryptocurrency’s, in eigen hand nemen. Of op zijn minst de mogelijkheid overwegen, op voorwaarde dat we de verantwoordelijkheid kunnen dragen. Dit is het mooie van de technologie achter cryptocurrency’s en de basisgedachte achter het ontstaan van bitcoin, de eerste cryptocurrency. Deze gedachte is ontstaan tijdens de laatste bankencrisis in 2008.

Baas over je eigen bezit

Laat je dus niet verrassen door berichten dat platforms zoals Binance stoppen op de Nederlandse markt, waardoor je nu genoodzaakt bent om je crypto’s te verplaatsen naar een andere beurs. Overweeg de verantwoordelijkheid om je cryptocurrency’s in eigen beheer te nemen. Verplaats ze naar een eigen wallet, mits je dat nog niet hebt gedaan. Alleen dan ben je de baas over je eigen bezit en bepaal je zelf wat je ermee wilt doen.

Voor meer informatie, ondersteuning of educatie kun je contact opnemen met Safe2Crypto. Wij bieden een veilige manier om met crypto om te gaan, zowel nu als in de toekomst.

Leave a comment